Avocadoplant verzorgen | 11 handige tips om direct te gebruiken | This is Joan (2024)

Jij hebt succesvol een avocadoplant gekweekt uit een pit. Om je groene vriend het beste van het beste te geven, wil je natuurlijk weten hoe je een avocadoplant moet verzorgen. Daar gaat deze gids je bij helpen. Je krijgt 11 tips waarmee je makkelijk jouw mini avocadoboom verzorgt.

In dit artikel lees je Verberg

Heb je nog geen avocadoplant? Ga dan aan de slag met mijn handleiding ‘Avocadopit planten’.

Wat is een avocadoplant?

Een avocadoplant is een groenblijvende plant of boom. Met zijn ovaalvormige bladeren kan de plant maar liefst 20 meter worden. Avocadobomen die in de natuur groeien, hebben 2 soorten bloemen waarmee ze zichzelf kunnen bestuiven.

Is een avocadoplant moeilijk te verzorgen?

Een avocadoplant kan moeilijk zijn om te verzorgen. Het is namelijk niet de meest makkelijke plant. Daarom is het belangrijk om voldoende aandacht en de juiste verzorging aan de avocado te geven, zodat hij optimaal floreert.

Hoe verzorg je een avocadoplant?

Jij wilt natuurlijk weten hoe je een avocadoplant moet verzorgen. Daar ga ik je bij helpen. Hieronder vind je 11 onderdelen waar je rekening mee moet houden als je jouw mini avocadoboom gaat verzorgen.

In het kort:

  • Standplaats: lichte plek met indirect zonlicht
  • Luchtvochtigheid: hoog
  • Grond: los met een goede drainage, zoals cactuspotgrond
  • Watergift: vrij veel (regen)water, houd de aarde lichtvochtig
  • Sproeien: 1 keer per week
  • Voeding: citrusvoeding, tussen april en oktober
  • Gezondheid: check regelmatig op bruine, gele of vallende bladeren
  • Stof verwijderen: 1 keer per maand
  • Snoeien: tussen mei en september
  • Verpotten: tussen mei en september
  • Diervriendelijkheid: giftig

1. Standplaats

Avocadobomen komen oorspronkelijk uit Centraal-Amerika. In deze omgeving zijn veel zonuren te vinden. Zet je avocadoplant daarom op een lichte plek met veel indirect zonlicht. Vermijd direct zonlicht, want de kans bestaat dat de bladeren hierdoor verbranden. In de warme maanden kun je de avocadoplant buiten zetten. Zorg dat hij niet in de volle zon staat.

Tip: Vermijd een plek met tocht. Planten houden niet van tocht en de kans bestaat dat ongedierte via de luchtstroom op de plant terechtkomen.

2. Luchtvochtigheid

Centraal-Amerika heeft een vochtig klimaat. Je boost deze omgeving na door bakjes met water rondom je avocadoplant te plaatsen. Het beste resultaat krijg je echter met een humidifier, een apparaat dat de luchtvochtigheid in huis verhoogt. Ik heb de humidifier van Clean Air Optima en ik ben erg tevreden. Je ziet gelijk wat de luchtvochtigheid binnen is en je kunt het apparaat zo instellen dat hij bij een bepaald percentage automatisch inschakelt om de luchtvochtigheid te verhogen.

3. Grond

Avocadoplanten groeien het best in grond met een pH-waarde van tussen de 6 en 6.5, en een goede drainage. Zo voorkom je stilstaand water en dus wortelrot. Je kunt het best kiezen voor cactuspotgrond en dit mengen met perliet. Of je maakt een mix van universele potgrond, zand en perliet. Vergeet niet om op de bodem een laagje hydrokorrels te strooien, zodat overtollig water eenvoudig wegstroomt.

4. Watergift

De wortels van een avocadoplant zijn oppervlakkig. Dit betekent dat de plant niet veel wortels en wortelharen heeft om water op te nemen. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de grond lichtvochtig blijft door regelmatig (regen)water te geven.

Check het vochtgehalte met een meter

Met een vochtmeter lees je eenvoudig af of de potgrond droog of vochtig is. Je steekt de meter voorzichtig in de aarde en de meter wijst naar de cijfers 1 tot en met 10. Hoe lager het cijfer, hoe droger de grond is. Bij een cijfer van tussen de 1 en 3 moet je de plant water geven. Bij de overige cijfers is dit niet nodig. Ik gebruik zelf de vochtmeter van Tikkens en vind ‘m erg handig om makkelijk het vochtigheidsgehalte van de aarde te meten.

Tip: In de wintermaanden geef je minder water, omdat het koeler is en planten in ‘slaap’ zijn. Dat wil zeggen, ze groeien niet of nauwelijks.

5. Sproeien

Een makkelijke manier om je avocadoplant te verzorgen, is door de plant 1 keer per week te sproeien of maandelijks onder een lauwwarme douche te zetten. Bij het laatstgenoemde moet je de aarde afdekken om een kletsnatte bodem te voorkomen. Een sproei- of douchebeurt houdt ongedierte ook op afstand, omdat ze niet van vocht houden.

6. Voeding

In de eerste paar weken heeft je mini avocadoboom geen voeding nodig. Er zit namelijk voldoende voeding in de pit en grond. Na verloop van tijd is het verstandig om voeding te geven, zodat de plant optimaal groeit. Geef voeding tijdens de groeimaanden van de plant, dus van april tot oktober.

Volgens Avoseedo groeien avocadoplanten het best op voeding voor citrusplanten. Deze voeding bevat een mix van stikstof, fosfor en kalium. Je hebt een verhouding van 2:1:1 nodig.

7. Gezondheid

Een avocadoplant kan ongebruikelijke symptomen hebben. Bijvoorbeeld bruine en gele bladeren, of ongedierte. Hieronder vind je een lijst van symptomen en de oorzaak.

  • Bruine bladeren
    Te weinig vocht.
  • Bruin tot zwarte vlekken op de bladeren
    Verbrande plekken of ongedierte als spint (kleine beestjes).
  • Bruine randen
    Te veel water, droge lucht, hoge temperatuur of koude tocht.
  • Bruine bladpunten
    Kalk in kraanwater.
  • Gele bladeren
    Te veel vocht of te weinig licht.
  • Krullende bladeren
    Te weinig water, te koud of tocht.
  • Bladverlies
    Onverwachte andere omstandigheden, zoals nieuwe pot, temperatuur of licht, of onregelmatig water geven.

8. Stoffen

Wist je dat stof op bladeren fotosynthese stagneert? Je kunt stof zien als een laag tussen zonlicht en het blad, waardoor de plant geen voeding en dus energie kan aanmaken. Zorg er dus voor dat je het stof van de bladeren verwijdert met een stofdoek of een douchebeurt.

9. Snoeien

Door een avocadoplant te snoeien, maakt hij nieuwe zijtakken aan en krijgt je plant meer volume. Snoei de plant pas als hij sterk is, tussen mei en september in. Knip met een schone schaar het topje van de plant af, net onder de nieuwe bladeren.

10. Verpotten

Om de groei van een avocadoplant te stimuleren, moet je hem 1 keer in de 2 á 3 jaar verpotten naar een grotere pot. Zo voorkom je dat de wortels stikken tegen de bodem van de pot. Kies een nieuwe pot die niet groter is dan 5 centimeter dan zijn huidige pot, en verpot tussen mei en september in.

Tip: Groeien de wortels uit de gaten aan de onderkant van de pot? Dan is het tijd om een maatje groter te kiezen.

11. Diervriendelijkheid

Een avocadoplant is giftig. Houd daarom je huisdier uit de buurt van de plant, zodat ze er geen hap uit nemen. Mocht dit wel gebeuren, neem dan direct contact op met de dierenarts. Op mijn website vind je een lijst met giftige planten voor katten en giftige planten voor honden.

Een samenvatting

Een avocadoplant verzorgen, is een uitdaging. Het is namelijk geen makkelijke kamerplant. Daarom heb ik een gids voor je geschreven met daarin handige informatie om je mini avocadoboom te verzorgen. Je weet onder andere hoeveel water hij nodig heeft, wat de beste plantenvoeding is en wanneer je de plant moet stekken. Ik hoop dat je met deze gids jouw avocadoplant goed kunt verzorgen. Succes!

Heb jij nog handige tips om een avocadoplant te verzorgen? Laat een reactie achter!

Avocadoplant verzorgen | 11 handige tips om direct te gebruiken | This is Joan (1)

Lysanne Hopman

Lysanne Hopman is een contentspecialist met interesse in duurzaamheid en SEO. Ze heeft een bachelor of Arts in Communicatie en is in het bezit van diverse marketingcertificaten. Sinds 2017 geeft ze op haar website This is Joan tips en tricks om elke dag een stapje groener te leven. Daarnaast heeft Lysanne meegewerkt aan 2 kookboeken en is ze copywriter geweest voor een online foodmagazine.

Avocadoplant verzorgen | 11 handige tips om direct te gebruiken | This is Joan (2024)

References

Top Articles
Converting 10,000 Pennies To Dollars - Chronicle Collectibles
U3 Untersuchung: Wann ist die Untersuchung & was passiert?
Xre-02022
NOAA: National Oceanic & Atmospheric Administration hiring NOAA Commissioned Officer: Inter-Service Transfer in Spokane Valley, WA | LinkedIn
Spectrum Gdvr-2007
Printable Whoville Houses Clipart
Dricxzyoki
Craglist Oc
Devotion Showtimes Near Mjr Universal Grand Cinema 16
South Carolina defeats Caitlin Clark and Iowa to win national championship and complete perfect season
Songkick Detroit
Nikki Catsouras Head Cut In Half
Big Y Digital Coupon App
Tv Schedule Today No Cable
065106619
Letter F Logos - 178+ Best Letter F Logo Ideas. Free Letter F Logo Maker. | 99designs
Spectrum Field Tech Salary
Trac Cbna
Lonesome Valley Barber
Craigslist List Albuquerque: Your Ultimate Guide to Buying, Selling, and Finding Everything - First Republic Craigslist
north jersey garage & moving sales - craigslist
Masterkyngmash
Walmart Near South Lake Tahoe Ca
Craigslist Org Appleton Wi
Piri Leaked
Gs Dental Associates
Wrights Camper & Auto Sales Llc
Robert A McDougal: XPP Tutorial
Promatch Parts
Lowell Car Accident Lawyer Kiley Law Group
Roto-Rooter Plumbing and Drain Service hiring General Manager in Cincinnati Metropolitan Area | LinkedIn
AP Microeconomics Score Calculator for 2023
Xemu Vs Cxbx
Today's Final Jeopardy Clue
Naya Padkar Newspaper Today
Bimar Produkte Test & Vergleich 09/2024 » GUT bis SEHR GUT
Buhsd Studentvue
Tugboat Information
Tiny Pains When Giving Blood Nyt Crossword
Chatropolis Call Me
Search All of Craigslist: A Comprehensive Guide - First Republic Craigslist
Wayne State Academica Login
Simnet Jwu
Kenner And Stevens Funeral Home
Silicone Spray Advance Auto
Hillsborough County Florida Recorder Of Deeds
Tropical Smoothie Address
Human Resources / Payroll Information
Ewwwww Gif
The top 10 takeaways from the Harris-Trump presidential debate
Fallout 76 Fox Locations
Metra Union Pacific West Schedule
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6022

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.